"MANAGER ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ" ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

2021-10-08 10:24

"MANAGER ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ" ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Πολλές φορές ακούμε για τους manager ποδοσφαίρου, αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι σημαίνει και πού χρειάζονται.  Σ' αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω τι ακριβώς είναι ο manager ποδοσφαίρου.  Καταρχήν μέχρι και τον Μάιοτου 2014 οι manager ήταν αδειοδοτημένοι από την FIFA που σημαίνει ότι είχαν συγκεκριμένα στοιχεία που ζητούσε κάθε ομοσπονδία και μετά από εξετάσεις έπαιρναν άδεια να εκπροσωπούνε παίχτες. Από τον Μάιο του 2014 το επάγγελμα του manager άνοιξε ουσιαστικά,οπότε δεν υπάρχει πλέον ειδική άδεια manager Με την μορφή που την ξέραμε μέχρι το 2014 για να μην παρεξηγηθούμεΓιατί και σήμερα το 2021 επίσημος ατζέντης είναι κάποιος που είναι δηλωμένος ως ατζέντης σε μία Ομοσπονδία και έχει εταιρεία η ανήκει σε εταιρεία με επίσημο ΑΦΜ αυτός έχει δικαίωμα να υπογράψει ως ατζέντης και είναι αναγνωρισμένος σε ένα συμβόλαιο. 

Βέβαια ο καλός manager δεν ήταν και ποτέ αυτός που ήταν γραμμένος στην οποιαδήποτε ομοσπονδία, αλλά αυτός που είχε τις γνώσεις και την εμπειρία και φυσικά τις κατάλληλες γνωριμίες και επαφές για να προτείνει κάποιον παίχτη σε μια ομάδα Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ κάποιος μπορεί να βάφτιση τον εαυτό του ατζέντη  και το πρωί να δουλεύει π.χ  delivery και τον ελεύθερό του χρόνο να κάνει τον ατζέντη  αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν τον κάνει  ατζέντη ποδοσφαιριστών  η εποχή που ζούμε μας δίνει τη δυνατότητα να ψάξουμε πολύ πιο εύκολα κάποιον ακόμα και το πώς βιοπορίζεται  Οπότε σίγουρα είναι θέμα επιλογής.

Με το άνοιγμα του επαγγέλματος του manager ποδοσφαίρου στο χώρο μπήκαν και εταιρίες πλέον που αποχτούν δικαιώματα παιχτών,ενώ μέχρι πρώτινος απαγορευόταν επίσημα κάτι τέτοιο.

Ο ρόλος του manager λοιπόν,είναι να γίνει ο ποδοσφαιρικός πατέρας του αθλητή, όπου με τις γνώσεις του, θα μπορέσει να τον καθοδηγήσει και να τον συμβουλέψει Και να δημιουργήσει σκαλοπάτια που θα βοηθήσουν έναν ποδοσφαιριστή να χτίσει την καριέρα του  ένας ατζέντης θέλει ο παίκτης του να πηγαίνει καλά και να έχει ανοδική πορεία γιατί αυτό  αποφέρει κέρδος και στους δύο Και βέβαια ταυτόχρονα είναι κερδισμένοι και η ομάδα που παρέχει τις υπηρεσίες του ο ποδοσφαιριστής,

Συνήθως επικρατεί το ότι βρίσκω manager για να με πάει σε ομάδα αυτό είναι εντελώς λάθος αντίληψη, απλά ο manager κάνει και αυτό  ομως δεν σταματάει εκεί. 

Ο manager δημιουργεί το ποδοσφαιρικό profil του αθλητή και όταν ακόμη τον πάει σε μια ομάδα, είναι αυτός που έχει άμεση επαφή με την ομάδα, καθώς και με τον παίκτη έτσι ώστε να λύνει τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν είτε αυτά είναι οικονομικά είτε  αθλητικά Ένας καλός manager που έχει μια καλή συνεργασία με τον αθλητή που συνεργάζεται θα πρέπει να φροντίζει ώστε ο αθλητής του να αισθάνεται καλά στην ομάδα που αγωνίζεται η συνεργασία λοιπόν με τον ατζέντη δεν σταματάει απλά σε μία μεταγραφή αλλά είναι συνεχή Και όλο το χρόνο Ένα καλό γραφείο έχει και άλλους συνεργάτες που μπορούν να βοηθήσουν έναν ποδοσφαιριστή γυμναστές προπονητές διατροφολόγοι γιατροί ψυχολόγοι δικηγόροι.

Ο μάνατζερ ενός ποδοσφαιριστή δεν είναι αναγκαίο κακό όπως λέγεται από ορισμένους  είναι βασικό συστατικό για την επιτυχία και την καριέρα ενός ποδοσφαιριστή Και παίζει σημαντικό ρόλο όπως σημαντικό ρόλο παίζουν και άλλοι άνθρωποι πού κρύβονται πίσω από έναν ποδοσφαιριστή που παρέχουν και αυτοι στοιχεία   για να μπορέσει ο ποδοσφαιριστής να αναπτυχθεί ( προπονητές γυμναστές διατροφολόγοι)  είναι μερικοί από αυτούς.

 

Πώς βρίσκουμε manager είναι η επόμενη ερώτηση που μου κάνουν συνήθως. 

Πολλοί πιστεύουν ότι γυρίζουμε όλα τα γήπεδα σε όλη την επικράτεια.

 Και αυτή η αντίληψη είναι λάθος  βλέπουμε γενικά όλοι οι managers αρκετά παιχνίδια, συνήθως όμως αυτά που είναι οι παίκτες μας. 

Βέβαια το κάθε γραφείο έχει συνεργάτες που δίνουν και συλλέγουν πληροφορίες, καθώς επίσης και προπονητές που πιθανόν έχουν καλές σχέσεις οπως και Βέβαια υπάρχουν και ειδικές πλατφόρμες επαγγελματικές που βοηθούν έναν ατζέντη να δει και να αξιολογήσει παίκτες.

Επίσης μπορεί κάποιος ποδοσφαιριστής να έρθει σε επαφή με κάποιον manager με το να επικοινωνήσει ο ίδιος με κάποιο γραφείο και από κει και πέρα ο τρόπος που μπορούν να συνεργαστούν ποικίλει  το κάθε γραφείο δουλεύει διαφορετικά και βέβαια εξαρτάται αν μιλάμε για ερασιτέχνη νεαρό αθλητή ή επαγγελματία γιατί τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. 

Στο Ποδόσφαιρο οι περοσσότεροι αν όχι όλοι οι αθλητες που θέλουν να πιάσουν υψηλούς στόχους, συνεργάζονται με κάποιο γραφείο manager,καθώς κανένας αθλητής δεν κάνει καν δοκιμαστικό σε υψηλές ομάδες ακόμα και αν πρόκειται για ακαδημία αν δεν τον έχει προτείνει κάποιο γραφείο manager ή δεν έχει γίνει scouting από την ομάδα.

Με λίγα και απλά λόγια δεν υπάρχει πολύ καλός ποδοσφαιριστής που δεν εκπροσωπείται από κάποιον ατζέντη  σε όλον τον πλανήτη .

Υπάρχει βέβαια και το εντελώς άστοχο από ορισμένους ποδοσφαιριστές επαγγελματίες που πιστεύουν ότι αν μιλήσουν με περισσότερους ατζέντηδες τότε έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρούνε μία καλή πρόταση μία παντελώς λάθος τακτική  από όλες τις απόψεις  ένα επίσημο γραφείο agent πάντα συνεργάζεται με κάποια άλλα γραφεία και όπου  κριθεί αυτό  ότι μπορεί να βοηθήσει γιατί κάποιο γραφείο μπορεί να έχει πολύ καλύτερες διασυνδέσεις σε μία χώρα ή κάποιες ομάδες  τότε συνεργάζονται επίσημα και γραπτώς μέσω  συμβολαίων  για την προώθηση ενός παίκτη. 

Το γιατί εμπιστεύεται μία ομάδα έναν ατζέντη  που προτείνει έναν παίκτη νομίζω ότι είναι αυτονόητο Και έχει να κάνει με τρία βασικά χαρακτηριστικά ο ατζέντης είναι δοκιμασμένος είναι γνώστης  και άμεσος συνεργάτης της ομάδας. 

 Τέλος ο τρόπος που πληρώνεται ένας manager και αυτός ποικίλει. Το συνηθισμένο είναι με το 10% του συμβολαίου του αθλητή, εάν έχει συμβόλαιο και βέβαια και το ποσοστό ποικίλει γιατί έχει να κάνει και με το ποσό που υπογράφει ένας παίχτης. Για τους ερασιτέχνες νεαρούς αθλητές το οικονομικό κομμάτι εξαρτάται από τη συμφωνία που θα υπογράψει με τον εκάστοτε manager και για τις παροχές που παίρνει ένας παίκτης διότι ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής δεν εξασφαλίζει χρήματα  μέσω συμβολαίου  οπότε τις περισσότερες φορές θα πρέπει να  πληρώσει υπηρεσίες.

 Στο εξωτερικό για παράδειγμα για να συναντήσεις κάποιο manager,πιθανόν να σου χρεώσει και το ραντεβού που θα κάνεις για τον χρόνο που θα αφιερώσει για σένα, εάν δεν σε έχει πλησιάσει πρώτα αυτός. Ο ρόλος του manager λοιπόν είναι σημαντικός για έναν ποδοσφαιριστή που θέλει να πιάσει υψηλούς στόχους καθώς του οργανώνει την ποδοσφαιρική του καριέρα. Αυτά που ακούτε πολύ συχνά ότι στην Αγγλία,Γερμανία,Ολλανδία,Ισπανία παίζουν μπάλα οι manager,ισχύει. 

Πολλές ομάδες έχουν συγκεκριμένους manager και γραφεία που εμπιστεύονται. 

Και στην Ελλάδα πλέον έχουν αρχίσει να γίνονται βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.  Kαμία μεγάλη ομάδα δεν δημιουργείται μόνη της και αυτό είναι γνωστό πλέον σε όλο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο οι καλές επαφές και συνεργασίες που μπορεί να έχει ένας επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος με γραφεία manager  αποτελούν την εγγύηση της επιτυχίας του πλάνου μιας ομάδας  γιατί ένα γραφείο μάνατζερ δεν πουλάει μόνο ποδοσφαιριστές σε μία ομάδα  οι υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος και ένα από αυτά που μπορεί να κάνει είναι να βοηθήσει έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο να πουλήσει έναν ποδοσφαιριστή  φέρνοντας έσοδα στον σύλλογο που συνεργάζεται .

SOCCERPROMO MANAGEMENT

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΤΗΣ