ΚΑΙ ΟΜΩΣ Ο ΜΙΣΟΣ ΑΓΙΑΞ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ-19

2016-08-04 08:18

Οι Ολλανδοί εδώ και αρκετά χρόνια έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορούν εύκολα να διεκδικήσουν Ευρωπαϊκούς τίτλους εξ αιτίας του πολύ μεγάλου ανταγωνισμού και των χορών των εκαμμυρίων που γίνονται στο ποδόσφαιρο. Ετσι λοιπόν έχουν δώσει έμφαση σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα και τους έχει κάνει διάσημους σ' όλο τον κόσμο: στην δημιουργία και ανάδειξη νεαρών αθλητών.  Το παράδειγμα του Αγιαξ είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο της Ολλανδίας και όχι μόνο.  Στο ίδιο όμως μοντέλο δουλεύουν οι περισσότεροι Ολλανδικοί Σύλλογοι, δημιουργώντας παίκτες από τα σπλάχνα τους και αγοράζοντας μόνο προσθήκες παικτών που πιστεύουν ότι πραγματικά χρειάζονται.  Ετσι καταφέρνουν να δημιουργήσουν ομάδες που μπορεί να μην έχουν σκοπό να κατακτήσουν κάποιο Ευρωπαϊκό τρόπαιο αλλά σίγουρα έναν ανταγωνιστικό σύλλογο παίζοντας σύγχρονο ποδόσφαιρο προσελκύοντας τα βλέμματα των θεατών αλλά και των μεγάλων συλλόγων που προτιμούν να ψωνίζουν παίκτες από την Ολλανδία.  Το παράδειγμα του Αγιαξ είναι τρανταχτό στους δύο αγώνες με τον ΠΑΟΚ 10 από τους 21 παίκτες της αποστολής του Αγιαξ προέρχονται από τις παγκόσμιας φήμης ακαδημίας της Ολλανδικής ομάδας.  Κάθε χρόνο ο Αγιαξ καταφέρνει να μοσχοπουλάει ποδοσφαιριστές του αποφέροντας στον σύλλογό του τεράστια κέρδη. 

 

 

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι οχτώ από αυτούς ήταν στην αρχική ενδεκάδα .

Ο μεγαλύτερος από αυτούς σε ηλικία είναι ο Φέλντμαν (24χρόνων) και ακολουθούν οι Κλάασεν (23), Ντάικς (23), Ελ Γκάζι (21), Τετέ (20), Ρίντεβαλντ (19), Φαν Ντε Μπέεκ (19) και Ντόλμπεργκ (18). Οι παραπάνω παίκτες είναι από μικρά παιδιά στις υποδομές του Αίαντα, με εξαίρεση τον Ελ Γκάζι (ξεχώρισε στις ακαδημίες της Σπάρτα Ρότερνταμ) και τον Ντόλμπεργκ (αναδείχτηκε στη Σίλκεμποργκ Δανίας), μόνο που κι αυτοί ολοκληρώθηκαν σαν παίκτες στην Κ-19 του Αγιαξ. Και από εκεί έκαναν το άλμα στην πρώτη ομάδα.

Ο ένατος της παραπάνω λίστας είναι ο 19χρονος Μπαζούρ (απών λόγω τραυματισμού από το πρώτο ματς), ο οποίος άρχισε από μικρός στην Αϊντχόβεν, αλλά γρήγορα εντάχθηκε κι αυτός στις ακαδημίες του Αγιαξ. Κι ο δέκατος είναι κι ο Βενιαμίν της παρέας, αφού ο Πέτερ Μπος αποφάσισε να πάρει μαζί του στη Θεσσαλονίκη τον Ματέους Ντε Λιγκτ, ο οποίος σε λίγες ημέρες (12 Αυγούστου) θα κλείσει τα 17 του χρόνια!