Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ.

2016-10-11 10:06

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο πλέον , ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να έχει πολλά στοιχεία και βέβαια τα πάντα αξιολογούνται όπως: τεχνική,δύναμη, αντοχή, σκέψη, ποδοσφαιρική ευφυΐα,  σωματοδομή και βέβαια ένα σημαντικό κομμάτι που αξιολογείται είναι η προσωπικότητα του αθλητή, που έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εξέλιξή του. Σίγουρα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε όλα τα αθλήματα αλλά στα ομαδικά ακόμη περισσότερο γιατί ένας αθλητής είναι αναγκασμένος να μάθει να συνεργάζεται με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Στο ποδόσφαιρο όπως και σε κάποια άλλα ομαδικά αθλήματα ακόμη πιο πολύ γιατί υπάρχει και η σωματική επαφή με τους αντιπάλους και η προσωπικότητα ενός αθλητή  μπορεί να επηρεάσει ή να επηρεαστεί ακομη περισσότερο. Υπάρχουν μερικά στοιχεία που μας δίνουν την πραγματική προγένεση της προσωπικότητας ενός αθλητή  και τα περισσότερα έχουν να κάνουν ουσιαστικά με την  ψυχολογία του.

Τα αρνητικά χαρακτηριστικά λοιπόν είναι:  1)χαμηλή αυτοεκτίμηση των ικανοτήτων του 2)η άρνησή του για επικοινωνία με τους συμπαίκτες του  3)η μη συμμετοχή του σε λήψη απιφάσεων  4)η άρνησή του να αναλάβει πρωτοβουλίες  5)η άρνησή του να έχει λόγο και άποψη  6)ο φόβος της ήττας Συνηθισμένα δε χαρακτηριστικά είναι ο αθλητής που δεν έχει προσωπικότητα για πρωταθλητισμό ή κατεβάζει τον πήχη για πρωταθλητισμό. Επίσης ειναι ο αθλητής που δεν μιλάει καθόλου και με κανέναν,δεν έχει φίλους ή είναι περιορισμένοι και τυπικοί,δεν παίρνει θέση για τίποτα και βέβαια καμιά πρωτοβουλία καθώς δεν έχει ποτέ άποψη ή φοβάται να την πει. Συνήθως προτιμάει να κάθεται μόνος του αποκομμένος από τους συμπαίκτες του και δεν συμμετέχει με ευχαρίστηση σε πολλές δραστηριότητες της ομάδας. Όλα αυτά είναι στοιχεία μιας προσωπικότητας ενός αθλητή που αν υπάρχουν είναι δύσκολο να μπορέσει να πιάσει υψηλό επίπεδο.

Τώρα όσο αφορά τον αθλητή που έχει ποδοσφαιρική προσωπικότητα και μπορεί να τον βοηθήσει εύκολα να πετύχει υψηλούς στόχους τα χαρακτηριστικά είναι τα εξής:  1)προσπαθεί να συνεργαστεί με τους συμπαίκτες του  2)είναι δραστήριος σε ότι συμβαίνει σχετικά νε την ομάδα του  3)έχει άποψη και ρωτάει αν κάτι δεν το κατάλαβε  4)παίρνει πρωτοβουλίες χωρίς να φοβάται να πει την άποψή του  5)δημιουργεί φίλους εύκολα  6)ομαδοποιήται και συμμετέχει με τους συμπαίκτες του σε κάθε δραστηριότητα της ομάδας  7)δεν έχει πρόβλημα να αναλαμβάνει την ευθύνη μιας κακής επιλογής  8)δε νιώθει μειονεκτικά ποτέ και προσπαθεί να είναι παντα έτοιμος σε ότι κι αν συμβεί 9)διακρίνεται εύκολα σε μια ομαδα από τις πρώτες φορές που θα τον συναντήσεις, είναι αυτός που θα σου τραβήξει την προσοχή, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες, είναι πάντα μαζί με την ομάδα και κατά ένα περίεργο τρόπο συνήθως είναι αυτός που βρίσκεται μπροστά είτε αυτό είναι μια άσκηση προπόνησης είτε είναι μια ομιλία στα αποδυτήρια.  Δείχνοντας ότι δεν φοβάται να κριθεί και δεν φοβάται αν εκεί τον βλέπουν όλοι,είναι όμως παρών έτοιμος να αναλάβει ότι του ζητηθεί.    Η αθλητική προσωπικότητα λοιπόν ενός αθλητή παίζει τεράστιο ρόλο στο ποδόσφαιρο και βέβαια αξιολογείται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Τώρα αν μπορεί κάποιος να τη βελτιώσει εγώ πιστεύω πως ναι και βέβαια μπορεί γι αυτό και υπάρχουν και οι αθλητικοί ψυχολόγοι πλέον που η επιστημονική τους βοήθεια μπορεί να βελτιώσει πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση έναν αθλητή και βέβαια και ο εκάστοτε προπονητής.

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΤΗΣ