Ο υπεύθυνος των ακαδημιών της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Πάουλο Καρντόσο

2013-01-25 17:57
 
b_280_280_16777215_0___images_stories_13_xeimonas_kardoso.jpg              
               

Ο υπεύθυνος των ακαδημιών της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Πάουλο Καρντόσο, βρέθηκε στο πρώτο διεθνές συνέδριο διοίκησης επαγγελματικού ποδοσφαίρου και ανέλυσε το επιτυχημένο πλάνο που ακολουθεί η ακαδημία της Πορτογαλικής ομάδας.

Ο Πάουλο Καρντόσο αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τουλάχιστον 10 παίκτες από την ακαδημία της Σπόρτινγκ Λισαβόνας έχουν στελεχώσει την Εθνική Πορτογαλίας, ανάμεσά τους ο Ρονάλντο και ο Νάνι ενώ πάνω από 100 αγωνίζονται σε άλλες ομάδες στο εξωτερικό.

Αποστολή των ακαδημιών της Σπόρτινγκ Λισαβόνας είναι να παράγουν παίκτες σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, ώστε να μπορούν κατόπιν να μπουν στην πρώτη ομάδα ή να διαμοιραστούν σε ομάδες της Πορτογαλίας και του εξωτερικού.

Ο υπεύθυνος των ακαδημιών της Σπόρτινγκ τόνισε ότι κάνουν scouting από την ηλικία των 6 χρόνων και ότι η φιλοσοφία της ομάδας σχετίζεται με τον παίκτη, διότι αυτός είναι που αναδεικνύει μια ομάδα.

Πέραν αυτών το ''S&B'' μίλησε με τον Υπεύθυνο Ακαδημιών και Σκάουτερ της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας που πρότεινε και υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο του Κριστιάνο Ρονάλντο:

- Η Σπόρτινγκ, έχει επενδύσει πολλά χρήματα αλλά και πολύ χρόνο στο να οργανώσει την Ακαδημία της και να μπορέσει να "βγάλει" πάνω από 100 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, μέσα σε 10 χρόνια. Ποιο θα ήταν το καλύτερο σημείο εκκίνησης για να κάνουν το ίδιο και οι ελληνικές ομάδες;

Σαφής απάντηση σε αυτό δεν υπάρχει καθώς η κάθε χώρα έχει και ένα πλάνο. Για να βρεθεί η χρυσή τομή για τη σωστή λειτουργία των Ακαδημιών, πρέπει να ερευνηθούν όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να γίνουν ακόμη περισσότερες λίγκες για τις μικρές ηλικίες και να δοθεί προσοχή στις μικρές ηλικίες. Ένα καλό σημείο εκκίνησης, λοιπόν, για τις Ακαδημίες της Ελλάδας, είναι να προσεγγίζονται τα παιδιά από όσο πιο νεαρές ηλικίες γίνεται, για παράδειγμα 5-6-7 ετών. Είναι τέλος σημαντικό να υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις και εξειδίκευση σε όλα τα πόστα.

-Σε επίπεδο ομοσπονδιών, πως μπορούν να βοηθηθούν οι ομάδες και οι Ακαδημίες τους;

Είναι σημαντικό να υπάρχουν τοπικές λίγκες σε κάθε πόλη ή και κωμόπολη της χώρας. Εκεί να γίνεται σωστό σκάουτινγκ για να προωθούνται τα παιδιά. Εκεί είναι ένας τομές που πρέπει να δώσει βάρος η Ελλάδα για να μπορέσει να εξερευνήσει τις ποδοσφαιρικές της δυνατότητες.

-Αν ένα παιδί δεν έχει έμφυτο ταλέντο, πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής;

Αρχικά, πρέπει να καθορίσουμε τι σημαίνει ταλέντο γιατί ένα παιδί για παράδειγμα στα επτά του, μπορεί να μην δείχνει κάτι το ιδιαίτερο αλλά μεγαλώνοντας μπορεί να αποδειχθεί μεγάλος παίκτης. Στην Σπόρτινγκ, κάνουμε τεστ στα παιδιά που παίρνοντας ακτινογραφίες, μπορούμε κατά προσέγγιση να υπολογίσουμε το ύψος των παιδιών αλλά και το επίπεδο της φυσικής κατάστασης τους. Αν δύο παιδιά που το ένα είναι κοντό και το άλλο ψηλό για την ηλικία του, δεν σημαίνει βέβαια ότι το ένα θα γίνει και καλύτερο αλλά όλα αυτά είναι σημαντικά. Δουλεύουμε καθημερινά και συστηματικά στην Πορτογαλία για να διαλέξουμε παιδιά, φτιάχνοντας συστήματα και πίνακες. Τους βλέπουμε τόσο σε συνθήκες πιέσης όσο και χαλάρωσης και επιλέγουμε αυτούς που πιστεύουμε ότι έχουν έστω μια πιθανότητα διάκρισης. Μην γελιόμαστε, Ρονάλντο είναι ένας και όλοι καταλάβαιναν ότι έχει μέλλον αλλά με δουλειά μπορούμε να βγάζουμε ανταγωνιστικούς παίκτες συνεχώς.

sportandbusiness.gr