Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε τον Σπύρο Μαραθωνιτη και μίλησε μαζί του για την πρόσφατη εμπειρία του από τη «Μέκκα» των Ακαδημιών Ποδοσφαίρου

2018-03-14 08:52

  Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ( Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων) συνάντησε  τον Σπύρο Μαραθωνιτη και μίλησε μαζί του για την πρόσφατη εμπειρία του από τη «Μέκκα» των Ακαδημιών Ποδοσφαίρου

Εδώ και χρόνια ο Σπύρος Μαραθωνίτης βοηθάει νέους ποδοσφαιριστές να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Δεν τάζει «λαγούς με πετραχήλια» δεν υπόσχεται μεγαλεία, αλλά είναι αυτός που δίνει την ευκαιρία της αντικειμενικής αξιολόγησης σε αθλητικό περιβάλλον πολύ διαφορετικό από το ελληνικό. Δραστηριοποιείται κυρίως στο Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ συνεργάζεται με παιδιά και με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

    O Σπύρος Μαραθωνιτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 και ειναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Soccerpromo management που ασχολείται επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Υπήρξε για αρκετά χρόνια συνεργάτης της AC Μilan στην Ελλαδα με εξειδίκευση στις Ακαδημίες και το πρόγραμμα αξιολόγησης milan lamp. Συμμετείχε σε πολλές δραστηριότητες της Μίλαν στην Ελλάδα και ήταν αρωγός στο να δοκιμαστούν κάποιοι Ελληνες στην ιταλική ομάδα.

    Εχει σπουδάσει αθλητικό marketing στην Ιταλία και εργάστηκε ως τεχνικός διευθυντής σε ομάδες στην Ελλαδα. Συμμετείχε σε πολλά προπονητικά σεμινάρια και πρόγραμματα της ολλανδικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Είναι αδειοδοτημένος Fifa Manager  το 2016  η ολλανδική πρεσβεία στην Ελλάδα τον επέλεξε για αφιέρωμα στην δουλειά του στην Ολλανδία σχετικά με μεταγραφές Ελλήνων παικτών καθώς και την σχέση μεταξύ τον δύο χωρών.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ τον συνάντησε και μίλησε μαζί του για την πρόσφατη εμπειρία του από τη «Μέκκα» των Ακαδημιών Ποδοσφαίρου, το προπονητικό κέντρο του Αγιαξ στο Αμστερνταμ, αλλά και για τον πολύ σημαντικό ρόλο των γονέων στην αθλητική εξέλιξη των παιδιών. 

- Τι σημαίνει «manager» τελικά; Γιατί στην Ελλάδα είναι λίγο παρεξηγημένο επάγγελμα...

Πράγματι είναι μία παραξηγημένη έννοια. Το management σημαίνει διαχείριση. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθώ να διαχειριστώ ό,τι έχει σχέση με το ποδόσφαιρο. Είτε μιλάμε για έναν νέο αθλητή τον οποίο εκπαιδεύω, είτε έναν επαγγελματία τον οποίο προετοιμάζω για το επόμενο επίπεδο. Η εκπροσώπηση είναι απλώς το τελικό στάδιο. Ουσιαστικά μιλάμε για τον ποδοσφαιρικό πατέρα και σύμβουλο. Η διαπροσωπική σχέση είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. 
Θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά. Να συζητάμε, να γνωρίζουμε τί δουλειες κάνει ο καθένας. Κυρίως πρέπει να τον συναντήσουμε. Οι manager του Internet που δεν έχουν προσωπική επαφή, θα πρέπει να αποφεύγονται.

- «Ψηφίζουμε» Ελλάδα ή Ευρώπη όσον αφορά την ανάδειξη ποδοσφαιριστών;

Ασχολούμαι με παιδιά από την ηλικία 10-11 ετών και φτάνω μέχρι τα 35. Συνεπώς έχω την εμπειρία να σας πω ότι «ψηφίζουμε» Ευρώπη, ειδικά λόγω φιλοσοφίας σχετικά με τους νέους παίκτες και τις ακαδημίες. Τις ευκαιρίες που δίνονται. Στην Ελλάδα δυστυχώς ακόμα και στην περίοδο της τεράστιας οικονομικής κρίσης, οι ευκαιρίες είναι μηδαμινές. 

Πολλοί πιστεύουν ότι πηγαίνοντας σε μια καλή ομάδα, το θέμα έχει κλείσει και ότι θα γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Αυτό δεν ισχύει. 
Επίσης, οι εγκαταστάσεις του εξωτερικού δεν έχουν καμία σχέση με τις ελληνικές. Ακόμα κι αν μιλάμε για ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός που όντως έχουν πολύ καλές εγκαταστάσεις, δεν υπάρχει όμως σχέση με τις αντίστοιχες του εξωτερικού. Επίσης υπάρχει τεράστια διαφορά φιλοσοφίας ως προς τον τρόπο που δουλεύουν εκεί»

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

- Θεωρείτε πως οι γονείς πολλές φορές αποτελούν πρόβλημα;
«Είμαι από τους ανθρώπους που θεωρούν ότι ο γονιός πρέπει να έχει ρόλο και λόγο στην ποδοσφαιρική εκπαίδευση. Να είναι δίπλα στο παιδί και να το συμβουλεύει, αρκεί να μην μπαίνει ανάμεσα στο παιδί και τους επαγγελματίες. Ο γονιός έχει το μεγαλύτερο βάρος. Το παιδί μπορεί να ενθουσιαστεί ή να απογοητευτεί εύκολα. Ο γονιός όμως είναι αυτός που αποφασίζει. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι πολύ εύκολο ο γονιός να μπει στη διαδικασία και να σχεδιάσει το μέλλον του παιδιού του με βάση τα δικά του "πιστεύω"»

- Δηλαδή τί ζητούν αυτοί οι γονείς;
«Επειδή ειδικεύομαι στο εξωτερικό, υπάρχουν πολλοί γονείς που πιστεύουν ότι θα μπορέσω να εξασφαλίσω καριέρα στο παιδί τους. Αυτούς τους προσγειώνω λέγοντάς τους πράγματα που ίσως να μην έχουν ακούσει. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παζλ και ένας αθλητής πρέπει να έχει πάρα πολλά στοιχεία για να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. 
Φροντίζω λοιπόν να είμαι απόλυτα ειλικρινής και δεν μου αρέσει να χαιδεύω αυτιά. Φυσικά στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει αντικειμενική αξιολόγηση. Συνεπώς δεν θα πω σε ένα παιδί ότι δεν μπορεί να γίνει επαγγελματίας. Θα του πώ όμως ότι κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν μπορεί να φτάσει σε υψηλό επίπεδο».

- Δεν μπορεί το ταλέντο ενός παιδιού να αξιολογηθεί και στην Ελλάδα; 

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντικειμενική αξιολόγηση και δυστυχώς υπεισέρχονται πάρα πολλοί άλλοι παράγοντες, ακόμα και στις μεγάλες ΠΑΕ. Η οικονομική κρίση επιδείνωσε την κατάσταση με αποτέλεσμα να ακούγονται όλο και πιο συχνά περιπτώσεις χρηματισμού. Δεν ήμουν ποτέ παρών σε κάποιο τέτοιο περιστατικό, αλλά θα σας πω το εξής: ο γονιός που χρηματίζει κάποιον για να παίξει το παιδί του, είναι και ο ίδιος υπεύθυνος. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι πιθανότητες επιτυχίας μιας τέτοιας πράξης είναι απειροελάχιστες. Στο μέλλον θα φανεί αυτό, αφενός διότι οι παίκτες γνωρίζουν μεταξύ τους ποιος έχει χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους για να ανέλθει, αφετέρου γιατί ο καθρέφτης όλων είναι το γήπεδο.
Υπάρχουν γονείς που προσπαθούν με πλάγιους τρόπους να μπει το παιδί τους σε μια ΠΑΕ θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται το ποδοσφαιρικό του μέλλον. Δεν ισχύει αυτό». 

- Τι συμβουλές θα μπορούσαμε να δώσουμε σε κάποιον γονιό ο οποίος ενδεχομένως να παρασύρεται από επιτήδειους;

«Δεν θεωρώ δικαιολογία ότι κάποιος παρασύρεται από διάφορους που τάζουν λαγούς με πετραχείλια. Ο γονιός πρέπει να είναι συνεσταλμένος και να ζητήσει τη βοήθεια κάποιου ο οποίος εξειδικεύεται στον αθλητισμό και ειδικά στο κομμάτι της προώθησης και της αξιολόγησης ενός αθλητή. Να ακολουθήσει τα σωστά βήματα. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με διάφορα camp που φέρουν την ονομασία ομάδων του εξωτερικού και υπόσχονται επιλογές παικτών. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο αυτή η διαδικασία. 
Επίσης, πουθενά στην Ευρώπη δεν γίνονται ανοικτά δοκιμαστικά. Κάθε σύλλογος, μιλαώ για την κεντρική Ευρώπη, έχει εκτεταμένο τμήμα scouting μέσω του οποίου στελεχώνει με παίκτες της ακαδημίες του. Οσον αφορά τις ηλικίες, να υπενθυμίσουμε για όποιον δεν το γνωρίζει ότι η FIFA απαγορεύει τις διεθνείς μεταγραφές εάν ο παίκτης δεν έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του. Αυτά τα λέμε για ορισμένους γονείς που θεωρούν ότι τα παιδιά τους μπορούν να φύγουν για το εξωτερικό στα 13 ή τα 14. Να ξέρουν οι γονείς ότι οποιος τους τάξει κάτι τέτοιο, τους λέει ψέματα. Να είναι υποψιασμένοι και ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επειδή κατά καιρούς δέχομαι τηλεφωνήματα με τέτοιους προβληματισμούς, είμαι ξεκάθαρος και τους λέω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ενδιαφερθεί σύλλογος του εξωτερικού για ένα τόσο μικρό παιδί».

- Τελικά η ειλικρίνεια είναι το πιο δυνατό "χαρτι"; 
«Ετσι είναι! Θα σας πω μια ιστορία. Στο τελευταίο ταξίδι μου στην Ολλανδία κλήθηκα για πρώτη φορά από τον Αγιαξ να κάνουμε ένα meeting με αντικείμενο το scouting ποδοσφαιριστών. Απλώς για να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις. Είναι ένας σύλλογος που σέβεται τον θεσμό του manager. Τούς θεωρεί αρωγούς στην προσπάθεια που κάνει να βρει παίκτες απ΄όλον τον κόσμο. 
Με ρώτησαν αν υπάρχει στην Ελλάδα κάποιο ταλέντο που θα μπορούσε να ενταχθεί στις ακαδημίες του Αγιαξ με προοπτική για την πρώτη ομάδα. Απάντησα ότι πέραν του Ρέτσου που ήδη έκανε μεταγραφή 20εκ. ευρώ, δεν υπάρχει κανείς! Αυτό τους έκανε εντύπωση γιατί όταν κάνουν τέτοιες συναντήσεις, ο manager έχει πάντα κάποιον να τους προτείνει. Θεώρησαν την απάντησή μου ενδιαφέρουσα κι έτσι κλείσαμε ακόμα μία επαφή στο επόμενο ταξίδι μου στην Ολλανδία».

 

ΠΗΓΗ  ΑΠΕ-ΜΠΕ www.amna.gr  Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

 

 

 

 

AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΓΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ   ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ SOCCERPROMO 

ολες οι ημερομηνιες  2018

 10  - 15  Απριλίου  2018   AMSTERDAM ( δεν  υπάρχουν  θέσεις )

21 - 26  Μάιου  2018       AMSDERDAM   (ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ  )

 6    - 11 Ιουλίου   2018    AMSTERDAM ( μια θεση ακομα εχει απομεινει )

ΜΕΧΡΙ 4 ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΝΤΕΣ !!!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΣΤΟ ΤΗΛΈΦΩΝΟ   8758768358

η αξιολόγηση μας   αφορά όλη την κεντρικη ευρωπη

οι Προϋποθέσεις για την  αξιολόγηση στην ολλανδια   ΣΤΟ ΤΗΛΈΦΩΝΟ   8758768358

Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα σε νεαρούς αθλητές να δοκιμαστούν και να αξιολογηθούν απο Ολλανδούς προπονητές στην Ολλανδία  Να μετρήσουν τις δυνάμεις τους με απώτερο σκοπό τη μεταγραφή τους σε έναν σύλλογο της κεντρικής Ευρώπης
(Δεν πρόκειται για camp με συμμετοχή και άλλων αθλητών Ούτε για μια συλλογή εμπειριών Αφορά μόνο αθλητές που έχουν σκοπό να μεταγραφούν σε ομάδα εκτός των συνόρων τους).

 

H πολυετή εμπειρία μας  και η επιτυχία μας όλα αυτά τα χρόνια  και η υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μας  εχουν ως αποτελεσμα καθε χρονο αρκετη νεαροι ποδοσφαιριστες  μεσω της αξιολόγησης στην ολλανδια να καταφέρνουν να ενταχθούν σε  συλλογους της Ολλανδίας, και όχι μόνο,  για αυτον τον λογο αλλωστε H SOCCERPROMO MANAGEMENT   Είναι το συνώνυμο της επιτυχίας  

ΜΕΧΡΙ 4 ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΝΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΣΤΟ ΤΗΛΈΦΩΝΟ   8758768358

 



Διαβάστε περισσότερα: https://www.soccerpromo-management.com/netherlands-football-travel-by-soccerpromo/