Στον Άγιαξ ο Έλληνας γκολκίπερ Λάμπρου!

2017-08-19 10:14

Συμβόλαιο για έναν χρόνο με τον Άγιαξ   υπέγραψε ο Έλληνας γκολκίπερ, Κώστας Λάμπρου 

μια δικαίωση μεγαλη για τον ελληνα γκολκιπερ   διαβαστε την ιστορια του 

 

Όταν ξεκίνησε το 2003 στα 12 του να πάει στην Ολλανδία δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από 14 χρόνια θα είχε καθιερωθεί στην πρώτη κατηγορία της Ολλανδίας και θα αποτελούσε θέμα ντοκιμαντέρ. 

Γεννηθείς στις 16 Σεπτεμβρίου του 1991, με πατέρα ποδοσφαιριστή, ο Κώστας ήταν από τις περιπτώσεις των παιδιών που ήξεραν από μικρή ηλικία τι θα ήθελαν να κάνουν όταν μεγαλώσουν.
 
Παίζει στον Χαλκίνεο Χαλκίδας από τη δευτέρα Δημοτικού, ενώ η αγάπη του για το ποδόσφαιρο ήταν τόσο μεγάλη που ο οκτάχρονος τότε Κώστας έπαιρνε το ΚΤΕΛ για να πάει στις προπονήσεις από τρίτη δημοτικού με το κινητό της μητέρας του και την έπαιρνε τηλέφωνο όταν έφτανε στο γήπεδο για να της πει ότι είναι καλά. 
 
Ο Κώστας Λάμπρου, κατασταλαγμένος στην θέση του γκολκίπερ χωρίς πολλά-πολλά, συμμετέχει στη μικτή Ελλάδας που ονομαζόταν «Ελπίδα» όπου μετράει τις πρώτες διακρίσεις του όταν και στα 12 του γίνεται και η πρώτη κρούση από την Ολλανδία.
 
Ένας 12χρονος (μόνος) στο Άμστερνταμ
 
Ο Κώστας περνάει δοκιμαστικά για 2 βδομάδες το καλοκαίρι του 2003 στις ακαδημίες του Άγιαξ και φαίνεται πως... αρέσει.
 
Ο νεαρός Λάμπρου κρίνει πως πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία της ζωής του και μεταβαίνει στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο Άμστερνταμ όπου μέλλει να γίνει και η νέα του πατρίδα.
 
Μάλιστα για κάποιο χρονικό διάστημα της παραμονής του στην Ολλανδία ήταν χωρίς τους γονείς του (αυτό έγινε το 2005) και ο Κώστας μένει με τους γονείς του Μίκαελ Ράϊζινγκερ, ποδοσφαιριστή τότε της Μπαρτσελόνα αλλά και γέννημα θρέμμα των υποδομών του Άγιαξ.
Οι δυσκολίες, τα ανεβοκατεβάσματα και η καθιέρωση
 
Η Ολλανδία είναι μια χώρα που κλείνει... το μάτι στους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Από τον Νίκο Μαχλά η σκυτάλη πέρασε στον Γιώργο Σαμαρά και πλέον μιλάμε για την φουρνιά του Κώστα Λάμπρου. Και αν οι δύο πρώτοι άφησαν το στίγμα τους στο Ολλανδικό Πρωτάθλημα, δεν θα ήταν λάθος να συζητάμε σιγά-σιγά το ίδιο και για την περίπτωση του Κώστα Λάμπρου. 
 
Η στραβή αρχή,  η Φέγιενορντ....
 
Στον Άγιαξ ο Κώστας δεν θα μείνει ούτε χρόνο, θα τον στείλουν σε μια ερασιτεχνική ομάδα λίγο έξω από το Άμστερνταμ όπου και θα τον "τσιμπήσει" η Φέγιενορντ το 2007...
 
Ξεκινώντας στην U-17 της Φέγενορντ και ύστερα στην U-19 ο Κώστας μετράει ένα Σούπερ Καπ και ένα πρωτάθλημα. Το 2010 δίνεται δανεικός στη Excelsior όπου την ίδια χρονιά θα γυρίσει πίσω στην Φέγενορντ και θα κάτσει μέχρι το 2014 μετρώντας συνολικά 19 συμμετοχές και κατέχοντας ένα κύπελλο και 2 super cup.
Ο Κώστας το 2014 θα μετακομίσει στην Βίλεμ ΙΙ όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, αποτελώντας τον βασικό γκολκίπερ της ομάδας, ενώ έχει ψηφιστεί την πρώτη και τη δεύτερη χρονιά ως ο καλύτερος παίκτης. Τον Δεκέμβρη του 2016 ο Κώστας Λάμπρου συμπλήρωσε 100 συμμετοχές στην Ολλανδική Λίγκα ενώ πλέον αποτελεί το αγαπημένο παιδί της κερκίδας, όχι μόνο των οπαδών της ομάδας αλλά και φίλων της Φέγενορντ οι οποίοι με την πρώτη ευκαιρία δείχνουν την αγάπη τους στο πρόσωπο του 25 χρόνου Έλληνα τερματοφύλακα.
 
Ο Κώστας Λάμπρου έχει κληθεί ανεπίσημα στην Εθνική Ομάδα δύο φορές υπό τον προπονητή Φερνάντο Σάντος το 2012 στα παιχνίδια με Βοσνία και Σλοβακία στο Καραϊσκάκη.
 
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
 
Τα πράγματα για τον Κώστα δεν ήταν εύκολα. Ήταν πολύ δύσκολο για ένα παιδί 12 χρονών να προσαρμοστεί σε μια ξένη χώρα χωρίς τους γονείς, με μια γλώσσα που δεν γνώριζε. Οι συνθήκες ήταν περίπλοκες και λύνονταν με το πέρας του χρόνου. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό.
 
Ο Κώστας είναι 1,78μ, ύψος που για έναν τερματοφύλακα θεωρείται κοντό. Για την Eredivisie μάλιστα, ο Έλληνας πορτιέρης κατέχει την 2η θέση του πιο κοντού τερματοφύλακα. Δέχτηκε έντονη κριτική σε πολλές περιπτώσεις και το ύψος του αποτελούσε μια συνηθισμένη κουβέντα μεταξύ των προπονητών. Αυτό όμως δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για τον Κώστα. Το αντίθετο.
 
 
Ο Κώστας Λάμπρου είναι πολύ καλά γυμνασμένος και δουλεύει πάρα πολύ σκληρά. Μάλιστα, χαρακτηρίζεται από τους καλύτερους στο άλμα και στις εξόδους ενώ είναι από τους λίγους γκολκίπερ που είναι καλός με την μπάλα κάτω. Ειδική αναφορά έχουν κάνει πολύ προπονητές στα δυνατά του πόδια και στην εκρηκτικότητα του, ενώ πολλάκις έχει δεχτεί τα συγχαρητήρια από αντιπάλους του για τις επεμβάσεις του. Φέτος έχει μπει 9 φορές στην καλύτερη εντεκάδα ενώ είναι πρώτος σε βαθμολογία στους τερματοφύλακες και 6ος από όλους τους ποδοσφαιριστές στην Ολλανδία.
 
Παρόλα τα εμπόδια, ο Κώστας δεν έχει σταματήσει να δουλεύει και να κυνηγάει το όνειρο του. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο αποτελεί τον μοναδικό του οδηγό καθώς και η δίψα για διακρίσεις και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο όπου έχει εκφράσει και δημόσια την επιθυμία του να αγωνιστεί με το εθνόσημο στη φανέλα στην Εθνική ομάδα.
Σταρ του σινεμά
 
Στα 25 του πλέον ο Ευβοιώτης τερματοφύλακας έφτασε να γίνει θέμα ντοκιμαντέρ που ετοίμασε το Fox Sports με τίτλο "Kostas wat het kost" που κάνει λογοπαίγνιο με το όνομα του και το kost που σημαίνει κόστος και θα μπορούσε να αποδοθεί στα Ελληνικά «Κώστας με κάθε κόστος».
 
Ένα μίνι φιλμ για τη ζωή του, μιλώντας με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του αλλά και τη μητέρα του. Η ταινία προβλήθηκε 30 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο Pathe Tilburg με τον Κώστα να την παρακολουθεί και το σινεμά να είναι κατάμεστο.
 
Σύντομα το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί και στην τηλεόραση.