Ρεκόρ εσόδων 28 δισ. για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

2019-06-11 16:00

Ρεκόρ εσόδων 28 δισ. για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

 

Μεγάλη έρευνα, σύμφωνα με την οποία η αγορά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αύξησε σημαντικά τα έσοδά της, δημοσίευσε η Deloitte. Όπως προκύπτει, τα συνολικά έσοδα των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Premier League, Serie A, LaLiga, Bundesliga, Ligue 1) έφτασαν τα 15,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα έσοδα της Premier League ανήλθαν σε 5,4 δισ. ευρώ, ενώ η Bundesliga κατέγραψε τον μεγαλύτερο μέσο όρο στα εισιτήρια με περισσότερα από 43.000 τη σεζόν 2018/19.   

Τα έσοδα της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου αυξήθηκαν κατά 11%, στα 28 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το 28ο Annual Review of Football Finance του Sports Business Group της Deloitte. To ρεκόρ ετήσιων εσόδων προήλθε κυρίως από τα «πέντε μεγαλύτερα» στην κατάταξη ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τα οποία αύξησαν τα συνολικά τους έσοδα κατά 6% την περίοδο 2017/18, καθώς και από το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στη Ρωσία.

Παρά την αύξηση των εσόδων, τα συνολικά λειτουργικά κέρδη των «πέντε μεγάλων» ευρωπαϊκών διοργανώσεων μειώθηκαν το 2017/18, καθώς οι μισθολογικές δαπάνες υπερκάλυψαν τις σημαντικές αυξήσεις των εσόδων από τις αγγλικές και τις ισπανικές τοπικές τηλεοπτικές συμφωνίες το 2016/17. Ταυτόχρονα, η Bundesliga και η Serie A σημείωσαν αύξηση λειτουργικών κερδών 9% και 8% αντίστοιχα.

«Τα τελευταία 18 χρόνια, τα τηλεοπτικά συμβόλαια έχουν διαρκή ανοδική πορεία, συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου. Είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε έως πότε θα συνεχιστεί αυτή η τάση, την ίδια στιγμή που ο τρόπος παρακολούθησης αγώνων εξελίσσεται μαζί με τις νέες τεχνολογίες» δήλωσε ο Μάνος Πηλείδης, Chairman της Deloitte.

Ο Dan Jones, εταίρος και επικεφαλής του Sports Business Group της Deloitte, επεσήμανε: «Εξαιρώντας τον συνολικό αντίκτυπο των αγώνων των εθνικών ομάδων στα πρωταθλήματα της UEFA και της FIFA, παρατηρήσαμε αύξηση εσόδων σε καθένα από τα 18 χρόνια που υπολογίζουμε το μέγεθος της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου. Με τη ζωντανή μετάδοση ποδοσφαίρου να παραμένει ένα από τα πιο περιζήτητα περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, καθώς και ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα στα social media, αναμένουμε ότι η ανάπτυξη αυτή θα συνεχιστεί».

«Ενώ η Premier League συνεχίζει να πρωτοστατεί, η Ισπανία και η Γερμανία είναι σε διαρκή ανταγωνισμό για τη δεύτερη θέση. Η Γερμανία ξεπέρασε την Ισπανία μετά την έναρξη της νέας τετραετούς συμφωνίας τηλεοπτικών μεταδόσεων. Αναμένουμε η Γερμανία να διατηρήσει τη θέση της και να παραμείνει το πρωτάθλημα με τα δεύτερα υψηλότερα έσοδα και στην επόμενη έκδοση του Football Finance, ενώ η La Liga ενδέχεται να την ξεπεράσει εκ νέου το 2019/20».

Η Premier League συνέχισε να διατηρεί σημαντικό πλεονέκτημα σε επίπεδο εσόδων, έναντι των πλησιέστερων ανταγωνιστών της το 2017/18, παράγοντας συνολικά €5,4 δισ., από €5,3 δισ. την περίοδο 2016/17. Αναφορικά με τα έσοδα, το ρεκόρ εσόδων για το Αγγλικό Πρωτάθλημα είναι 72% μεγαλύτερο από τη γερμανική Bundesliga. Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο δείκτης μισθών/εσόδων της Premier League επιδεινώθηκε κατά την περίοδο 2017/18 σε 59%, σε συνέχεια αύξησης του μισθολογικού κόστους κατά 15%.

Η έναρξη της νέας συμφωνίας τηλεοπτικών μεταδόσεων της γερμανικής Bundesliga συνέβαλε τα μέγιστα στην άνοδο των εσόδων κατά €290 εκατ. και κατ’ επέκταση στην επικράτησή της επί της ισπανικής La Liga, λαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη εσόδων.

Τα έσοδα των συλλόγων της La Liga έσπασαν το φράγμα των 3 δισ. ευρώ για πρώτη φορά, καταγράφοντας αύξηση ύψους 7%. Η άνοδος οφείλεται εν μέρει στην τρίτη συνεχόμενη κατάκτηση του UEFA Champions League από τη Ρεάλ, την περίοδο 2017/18, σε συνδυασμό με την εμπορική ανάπτυξη της Barcelona, η οποία απέσπασε μια νέα τετραετή χορηγία με τη Rakuten. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο δυνατότερες ομάδες του ισπανικού ποδοσφαίρου ήταν αυτές που κατέκτησαν και τις δύο πρώτες θέσεις στο 2019 Deloitte Football Money League.

Η Serie A εξακολουθεί να δυσκολεύεται να ακολουθήσει την αύξηση των εσόδων που παρατηρήθηκε σε Αγγλία, Γερμανία και Ισπανία. Παρότι τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 8%, στα 2,2 δισ. ευρώ, αυτό δεν ήταν αρκετό για να μειώσει το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα. Οι αυξήσεις του μισθολογικού κόστους του πρωταθλήματος ήταν μικρότερες συγκριτικά με αυτές των υπολοίπων πρωταθλημάτων του «big five» και αυτό οδήγησε στη χαμηλότερη αναλογία μισθών/εσόδων (66%) από την περίοδο 2005/06. Παρ' όλα αυτά, η απόκτηση του Cristiano Ronaldo από τη Juventus, καθώς και άλλες μεταγραφές στις αρχές του καλοκαιριού του 2018, είναι πιθανό να οδηγήσουν στην αύξηση του μισθολογικού κόστους την περίοδο 2018/19.

Η γαλλική Ligue 1 συνέχισε να αποφέρει τα λιγότερα έσοδα από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης (€1.7 δισ.), με τις μειώσεις των εσόδων από τις αναμεταδόσεις και τις χορηγίες να αντισταθμίζονται από τις αυξήσεις των εσόδων από αγώνες κι άλλες εμπορικές συμφωνίες. Η συγκεκριμένη διοργάνωση θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2020/21, οπότε και αναμένεται η επόμενη τηλεοπτική συμφωνία, με την αξία της να αναμένεται να αυξηθεί κατά 55%, σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ ανά σεζόν, αξία μεγαλύτερη από αυτή της Serie A (€1 δισ.) και παρόμοια με τα τηλεοπτικά έσοδα που εισπράττει σήμερα η La Liga.

Πέραν των «πέντε μεγάλων»

Πέρα από τα μεγάλα πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, η ρωσική Premier League (813 εκατ. ευρώ) ξεπέρασε την τουρκική Süper Lig (731 εκατ. ευρώ) παίρνοντας τη θέση της ως η έκτη υψηλότερη σε έσοδα διοργάνωση στην Ευρώπη, χάρη στη νέα συμφωνία τηλεοπτικών δικαιωμάτων και στα αυξημένα έσοδα που προκύπτουν από την αναβάθμιση των σταδίων για το 2018 FIFA World Cup.

Ο Sam Boor, senior manager του Sports Business Group, πρόσθεσε ότι «το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία έφερε περισσότερα άμεσα και έμμεσα έσοδα στην ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αντικτύπου της FIFA, της UEFA και των Εθνικών Ενώσεων στο μέγεθος της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου κατά 75%, από 2,4 δισ. ευρώ το 2016/17 σε 4,2 δισ. ευρώ το 2017/18».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μια νέα τηλεοπτική συμφωνία για την τουρκική Süper Lig αναμένεται να της δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση της ως η έκτη σε έσοδα διοργάνωση στην Ευρώπη, στην έκδοση του Annual Review of Football Finance για το 2020.

Ολόκληρη η έρευνα «28ο Annual Review of Football Finance του Sports Business Group της Deloitte» διαθέσιμη εδώ: https://deloi.tt/2IzwpcY.

Annual Review of Football Finance 2019

World in motion

The 28th edition of our report reflects the continued revenue growth of English Football’s Premier League and Football League and their contribution to overall revenues in the European football market reaching record levels in the 2017/18 football season.

www2.deloitte.com/gr/en/pages/consumer-business/articles/annual-review-of-football-finance-2019.html

 

 

Είναι δυνατόν σε μια προπονητική μονάδα;;;
 
200 σουτ σε 2min;
200 εσωτερικές πάσες σε 2min;
200 εξωτερικές πάσες σε 2min;
200 κοντρόλ σε 2min;
200 κεφαλιές σε 2min;
 
ΜΕ ΤΟ MPOUTFOOT TRAINING SYSTEM FOR SOCCER EINAI!!
 
Επιδιώκετε η ακαδημία σας να είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα κερδοφόρα και με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στην δημιουργία έτοιμων ποδοσφαιριστών που θα ξεχωρίζουν για την τεχνική και το ταλέντο τους;
 
Στόχος σας είναι η δημιουργία ομάδας ευρωπαικών προδιαγραφών με τέλεια τεχνική κατάρτιση, αστείρευτη φυσική αντοχή και δύναμη, ανθεκτική σε τραυματισμούς;
 
Αναζητάτε σε ατομικό επίπεδο (personal football train
original licensed for fifa
official partner

University of Thessaly

 soccerpromo management
 
 

 
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

 

 

 

Soccer Promo deals with football management from academies to professional athletes. Provides promotion / athlete representation, organizing events of football interest, CAMP / Tournaments, seminars and pilot trainers.
Always looking for good partners (companies or agencies) involved in football, athletes, coaches and teams to create together a large group of associates for success.
If you think we can work together please contact us. SOCCERPROMONET@YAHOO.GR
Wenn Sie an einer Kontaktaufnahme mit uns interessiert sind, senden Sie uns bitte eine E-Mail soccerpromonet@yahoo.gr mit Ihrem vollständigen Namen, Titel und Telefon an die folgende Adresse. In Kürze wird sich ein Partner mit Ihnen in Verbindung setzen
 

Επαφή

SOCCERPROMO L.T.D INTERNATIONAL COMPANY GREECE - NETHERLANDS - GERMANY -BULGARIA - CYPRUS
VAT 203720553
Germany
VAT 15108387623
Τηλέφωνο για αυτούς που καλούν μόνο από Ελλάδα
από σταθερά & κινητά
875 876 83 58
Χρέωση 0,75€/1’(συμπ. ΦΠΑ)
MEDIATEL γραμμή παραπόνων 214-2148020
soccerpromonet@yahoo.gr