ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

2012-06-03 22:49

ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

 

 
...''Η Μονομαχία είναι ενέργεια διατήρησης της κατοχής  μπάλας(ντρίπλα) που έχει σαν στόχο να βρεθεί συμπαίκτης σε ελεύθερο χώρο....είναι επίσης ενέργεια διεκδίκησης που συμπεριλαμβάνεται μέσα σε μία αμυντική ενέργεια που ο σκοπός είναι η προστασία της εστίας''....
 


Πολλές  φορές έχουμε  ακούσει στις δηλώσεις προπονητών ή παικτών-ειδικά πριν από κρίσιμα παιχνίδια την φράση: ''αν επικρατήσουμε στις προσωπικές μονομαχίες τότε θα αποκτήσουμε πλεονέκτημα γιά τη νίκη''- ή επίσης ''κλειδί οι προσωπικές μονομαχίες''.Όσο κι αν παραλείπεται, λοιπόν, η καταγραφή των μονομαχιών στις στατιστικές αναλύσεις....οι πρωταγωνιστές  του παιχνιδιού δεν παύουν να μας υπενθυμίζουν την σημασία τους. Τόσο σε ότι αφορά την τελική έκβαση ενός αγώνα, όσο και στον τομέα της προετοιμασίας των παικτών από τις μικρές ακόμα ηλικίες αλλά και στο υψηλότερο επίπεδο: για ένα ποδόσφαιρο όπως είναι το σημερινό, όπου  το παιχνίδι παίζεται σε μικρούς χώρους υπό ασφυκτική πίεση από τον αντίπαλο. Και οι ποδοσφαιριστές γιά να ανταπεξέλθουν θα πρέπει όταν επιτίθενται να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι-καταρτισμένοι στο να αντιμετωπίζουν καταστάσεις υψηλής πίεσης ώστε να διατηρήσουν την κατοχή της μπάλας. Αντίστοιχα, όταν αμύνονται θα πρέπει να πιέσουν τον αντίπαλο αποτελεσματικά ώστε να φτάσουν σε επανάκτηση της κατοχής και κυρίως να μην επιτρέψουν τον άμεσο κυρίως κίνδυνο γιά την εστία τους. Σημερινή-σημαντική διαφορά σε σχέση με το ποδόσφαιρο περασμένων τάσεων και δεκαετιών; όλοι οι παίκτες, κάθε θέσης (ακόμα και ο τερματοφύλακας άλλωστε εμπλέκεται σε προσωπικές μονομαχίες...) ανεξάρτητα της γραμμής που συμμετέχουν στο παιχνίδι  θα πρέπει να είναι ικανοί,τόσο στην αμυντική,όσο και στην επιθετική λειτουργία της ομάδας τους.
 
 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ...

-Στις βασικές  αιτίες απώλειας  της  μπάλας  οι χαμένες  μονομαχίες  αποτελούν ένα ποσοστό 15% με 20% (φανερώνουν έλλειψη  τεχνικής,φυσικής ικανότητας,τακτικής) . Έχει παρατηρηθεί  σε πρόσφατες μεγάλες διοργανώσεις όπως Παγκόσμιο Κύπελλο, Ευρωπαϊκό, πως οι ομάδες που κέρδισαν λιγότερες μονομαχίες με μπάλα αποκλείστηκαν από τον πρώτο κιόλας γύρο...
-Οι μονομαχίες  αποτελούν υψηλό ποσοστό των ενεργειών ενός ποδοσφαιρικού αγώνα-35% έως και 40%.
-Οι ομάδες που κερδίζουν: κερδίζουν κατά μέσο όρο το 55% των μονομαχιών και χάνουν το 45%.
-Χάνουν μικρότερο αριθμό μονομαχιών χωρίς την μπάλα.
-Κερδίζουν τις περισσότερες μονομαχίες με μπάλα.
-Κερδίζουν τις μονομαχίες στην πρώτη ζώνη επίθεσης.
-Χάνουν τις λιγότερες μονομαχίες στις ζώνες μπροστά από την αντίπαλη εστία.
-Θα πρέπει δηλαδή μία ομάδα: να κερδίσει τις μονομαχίες κοντά στην εστία της και να έχει επιτυχημένες ενέργειες στην πρώτη ζώνη επίθεσης, εκεί δηλαδή όπου οργανώνεται η επίθεση (ο χώρος από την γράμμη της σέντρας έως το χώρο λίγο έξω από την αντίπαλη  μεγάλη περιοχή). Να χάσει λιγότερες μονομαχίες στην πρώτη ζώνη άμυνας (από την γραμμή του άουτ έως λίγο έξω από την δική της μεγάλη περιοχή). Και η απόκλιση μεταξύ κερδισμένων και χαμένων μονομαχιών να είναι μεγάλη.
-Στον πρόσφατο τελικό του Champions League, η Football Stats Analysis κατέγραψε τις προσωπικές μονομαχίες
 
 
..ήταν νικήτρια η Bayern, αλλά όχι και η τροπαιούχος. Σαφώς ,όμως, ήταν ανώτερη-αποδεκτό και από τους αντιπάλους- και είχε τις περισσότερες ευκαιρίες γιά να κατακτήσει τη νίκη.
 
 

TEXNIKA-TAKTIKA ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε κάποια σημαντικά τεχνικοτακτικά στοιχεία που αφορούν τις προσωπικές μονομαχίες (μιάς και στον τομέα της δύναμης και της φυσικής ταχύτητας θα αναφερθεί σύντομα ο πολύ καλός συνάδελφος κ.Παναγιώτης Λίτσας).
-Ο ποδοσφαιριστής κατά τη διάρκεια της μονομαχίας λειτουργεί σύνθετα:κάνει τη σκέψη πράξη σε εξαιρετικά χαμηλό-κρίσιμο χρονικά όριο,με πολύπλοκη ανάλυση του εγκεφάλου. Παίζει και σκέφτεται ταυτόχρονα.
-Οι μονομαχίες πραγματοποιούνται σε διαφορετικές καταστάσεις στο έδαφος ή στον αέρα. Καθοριστικός παράγοντας που τις καθιστά δύσκολες ενέργειες.
-Για να κερδίσει τις μονομαχίες ένας παίκτης θα πρέπει κατέχει όλες τις τεχνικές ικανότητες ποδοσφαίρου (σας θυμίζει κάτι αυτό από τον Μessi η' τον Ronaldo στο ''ένας με έναν'';....Η μονομαχία συνεπώς θα πρέπει να είναι η βασική ενέργεια εκπαίδευσης των νεαρών ποδοσφαιριστών, είναι ίσως το κυρίαρχο στοιχείο  που εκφράζεται ένας ποδοσφαιριστής στο παιχνίδι του-ενώ-αποτελεί  τη βάση κάθε τακτικής που εφαρμόζει η ομάδα του στον αγωνιστικό χώρο.
-Τέλος, συνηθίζεται στον σύγχρονο τρόπο παιχνιδιού όπου η άμυνα ζώνης αποτελεί κύριο τρόπο άμυνας ,να θεωρείται εσφαλμένα πως παύει να εφαρμόζεται το ατομικό μαρκάρισμα,ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: κάθε παίκτης ασκεί πίεση στον παίκτη που βρίσκεται στο χώρο του,πολύ πρισσότερο όταν αυτός ο παίκτης γίνεται κάτοχος της μπάλας. Ειδικά στην αμυντική γραμμή οι μονομαχίες 1 VS 1 αποτελούν  το σημαντικότερο στοιχείο της αμυντικής λειτουργίας.
-Η προσωπική μονομαχία απαιτεί:τόλμη,δύναμη,αποφασιστικότητα. Αλλά και υψηλή τακτική αντίληψη και ικανότητα σκέψης,αφού:αν είναι μόνος ο αμυνόμενος θα πρέπει να τοποθετηθεί κατάλληλα ώστε να μην αντιμετωπίσει άμεσα σε μονομαχία τον αντίπαλο ώστε να τον καθυστερήσει. Ενώ εάν έχει αμυντική κάλυψη του συμπαίκτη του θα κινηθεί προς τον αντίπαλο γιά να κερδίσει την κατοχή της μπάλλας τοποθετώντας και στις δύο περιπτώσεις ανάλογα το σώμα του.
 
Βιβλιογραφία: CLAUDE DOUCET
                       HERMAN VERMEULEN.
 
Δημήτρης Ελευθεριάδης, Προπονητής UEFA/ Στατιστικολόγος/ Αναλυτής ποδοσφαίρου
 (Head of FSA-statistical analysis)