Η επόμενη μέρα της Superleague

2013-05-06 08:09
Του Σπύρου Μαραθωνίτη

Του Σπύρου Μαραθωνίτη

Του Σπύρου Μαραθωνίτη, Public Rela­tions man­ager Soc­cer­promo, Διευθυντής ακαδημίας Απόλλων Αναβύσσου

Το Πρωτάθλημα οδεύει προς το τέλος του. Μία αγωνιστική έμεινε και δείχνει πως όλα έχουν κριθεί. Τον Πρωταθλητή Ολυμπιακό τον ξέραμε από το καλοκαίρι. Βέβαια ότι το γνωρίζαμε δεν νομίζω ότι έκανε καλό και στο Ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Ούτε βλέπω να το χάρηκε ιδιαίτερα ο κόσμος του Ολυμπιακού, γιατί ο κόσμος θέλει θέαμα, ανταγωνισμό, λόγο να πηγαίνει στο γήπεδο, και νομίζω ότι φέτος δεν είχε.

Οι ύβρις που ακούστηκαν στο Καραϊσκάκη κατά της διοίκησης και των παικτών στο αγώνα με το Παναθηναϊκό δεν έχει προηγούμενο. Που ακούστηκε να βρίζουν τον Πρόεδρο για τις επιλογές του που έχει βάλει τα «ωραία του¨» χρήματα και πήρε πρωτάθλημα για πλάκα ; Μάλλον ο κόσμος έχει άλλο κριτήριο, πλέον θέλει και θέαμα για να πάει στο γήπεδο για να ευχαριστηθεί. Όχι δεν είναι επιτυχία από μόνο του ένα πρωτάθλημα και αυτό είναι καλό να το καταλάβουν κάποιοι. Και στην ΑΕΚ όμως όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο λέγαμε το καλοκαίρι ότι είναι από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό. Τώρα δεν ξέρω γιατί μας κάνει τόσο εντύπωση και δεν θέλω να μειώσω τους νεαρούς παίκτες τις ΑΕΚ αλλά δεν τα κατάφεραν. Αυτό είναι η αλήθεια. Ωραίο το εγχείρημα των νεαρών παικτών αλλά δεν σημαίνει ότι θα πετύχει κιόλας. Στην προκειμένη περίπτωση δεν πέτυχε. Για μένα είναι λυπηρό μία ομάδα με τόσο μεγάλο ιστορία σαν την ΑΕΚ να μην τα καταφέρνει τελικά. Και ο 12ο παίκτης της ΑΕΚ που πάντα ήταν εκεί για να την στηρίζει στις δύσκολες στιγμές τελικά να παίξει και αυτός τον αρνητικό του ρόλο. Λες και δεν ήθελαν να αφήσουν την αγαπημένη τους ομάδα να παλέψει έστω και την τελευταία της ευκαιρία για να σώσει την κατάσταση και όχι την ιστορία της. Γιατί η ιστορία της θα παραμείνει δεν αλλάζει η ΑΕΚ ήταν μία μεγάλη ομάδα και σαν μεγάλη ομάδα οφείλει να αναστηθεί και πάλι. Το μέλλον της βέβαια είναι αβέβαιο προς το παρόν. Αν τελικά οριστικοποιηθεί η ποινή των -3 βαθμών που επιβάλλεται από το ΚΑΠ λόγω της μη ολοκλήρωσης του αγώνα με υπαιτιότητα της ΑΕΚ τότε η ομάδα υποβιβάζεται στην Β” Εθνική.

Ακούγονται βέβαια πολλά σενάρια στο τί γίνεται από δω και πέρα. Το πρώτο είναι η εξαγορά ΑΦΜ μιας άλλης ομάδας. Αυτό το σενάριο δεν υπάρχει πλέον γιατί από το καλοκαίρι υπάρχει νόμος για τις υπερχρεωμένες ανώνυμες εταιρείες και δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Πέραν αυτού είναι και η οδηγία της FIFA οπότε μάλλον το ξεχνάμε. Το δεύτερο σενάριο είναι να αγωνιστεί στην Β” Εθνική τα χρέη όμως θα παραμείνουν και πλέον θα βαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση καθώς και τα έσοδα της ομάδας θα είναι πολύ λιγότερα, άρα θα είναι πραγματικά δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Το τρίτο σενάριο είναι η χρεωκοπία της ομάδας και η απευθείας πτώση στην επόμενη κατηγορία Γ” Εθνική η οποία θα είναι ερασιτεχνική. Βέβαια αποτελεί ένα δυσκολοχώνευτο σενάριο για κάθε φίλο της ΑΕΚ και όχι μόνο θα έλεγα, αλλά φαντάζει ετούτη τη στιγμή το πιο εφικτό. Όσον αφορά τον ΟΦΗ, τον ΑΡΗ και τον Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΕΝΑ δύσκολα αυτοί που ξέρουν πραγματικά μπορούν να πανηγυρίσουν για τις επιτυχίες της χρονιάς, μιας και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα λόγω τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αυτή τη στιγμή που γράφω το θεωρώ σχεδόν ακατόρθωτο να πάρουν τη σχετική άδεια για το επόμενο πρωτάθλημα, οπότε ας είμαστε συγκρατημένοι.

Για τον ΑΤΡΟΜΗΤΟ εύχομαι να μην πραγματοποιήσει την απειλή του ο Πρόεδρος και τα παρατήσει το καλοκαίρι γιατί δύσκολα θα βρεθεί άλλος να αναλάβει την ομάδα. Για τον ΑΣΤΕΡΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ακόμα περιμένουν οι διοικούντες την συμπαράσταση του κόσμου που παρόλο την εκπληκτική πορεία σφυρίζει αδιάφορα μη πηγαίνοντας στο γήπεδο. Δηλαδή τί θα έπρεπε να κάνει η ομάδα για να πάει κόσμος στο γήπεδο να πάρει πρωτάθλημα; Δεν θέλω να πιστεύω ότι αυτή είναι η δυναμική της ομάδας γιατί αν τελικά ισχύει κάτι τέτοιο τότε δεν βοηθά τους επενδυτές να δίνουν τόσα χρήματα κάθε χρόνο. Για τον ΠΑΟΚ φαίνεται να ελέγχεται πλέον η κατάσταση και να υπάρχει μέλλον για να δούμε έναν ΠΑΟΚ πολύ δυνατό. Εχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να οργανώσει σωστά μιά ομάδα – κόσμο – έδρα – χρήμα και πιστεύω ότι φέτος μπήκαν οι σωστές βάσεις.

Για τον Παναθηναϊκό φέτος ήταν μία δύσκολη χρονιά και πιστεύω ότι ήταν αναπόφευκτο να μείνει εκτός Ευρώπης. Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά μπορεί η επόμενη χρονιά να είναι ακόμα πιο δύσκολη. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται εξ αρχής λόγω των τεράστιων οικονομικών χρεών. Όσον αφορά τις υπόλοιπες ομάδες τις Α” “Εθνικής ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια δηλ. δύσκολα οικονομικά, δύσκολα γηπεδικά, έλλειψη επενδυτών και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν πολλές ανακατατάξεις.

ΠΗΓΗ WWW.OVERLAP.GR