Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΝΟΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

2013-12-26 10:24

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΝΟΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Πρόσφατα είχα την χαρά να επισκεφθώ την Ολλανδία έχοντας διπλό ρόλο, το ρόλο του πατέρα που συνοδεύει τον 15χρονο γιό του σ'ενα δοκιμαστικό στην Ολλανδία και το ρόλο του επαγγελματία που ασχολείται με το ποδόσφαιρο.
Οι σχέσεις μου με την Ολλανδία είναι άριστες λοιπον μιά και έχω και φίλους και συνεργάτες σ'αυτήν την όμορφή πραγματικά χώρα με την ιδιαίτερη φιλοσοφία στο ποδόσφαιρο που την κατατάσει στην 1η θέση στον κόσμο σε θέματα υποδομών.
Δεν είναι τυχαίο ότι ολόκληρο το σύστημα που δουλεύει η Ακαδημία της Barcelona αλλά και άλλων ομάδων είναι φτιαγμένο από Ολλανδούς.
Στο συγκεκριμένο άρθρο που διαβάζετε θέλω να διαχωρίσω την θέση του επαγγελματία και να σας περιγράψω αυτόν του πατέρα. Οταν λοιπόν πήραμε το ΟΚ από την ομάδα και ότι θα πάμε να δούν τον μικρό Χρήστο από κοντά, όλη η οικογένεια έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. Και εγώ φυσικά, δεν έχει σημασία επειδή είμαι επαγγελματίας στο ποδόσφαιρο, την ιδιότητα του πατέρα δεν την χάνω ποτέ. Πηγαίνοντας λοιπόν στην Ολλανδία το άγχος ήταν αρκετό για τον Χρήστο μιάς και δεν ήξερε τι θα συναντήσει, πως θα τον δούν, αν τελικά είναι καλός για αυτούς, αν θα του μιλάνε τα παιδιά εκεί, και άλλα πολλά που μου ανέφερε συνέχεια μέσα στο αεροπλάνο ειδικά αλλά και κατά την πρώτη μέρα της παραμονής μας στο ξενοδοχείο. Προσπάθησα λοιπόν να του δώσω να καταλάβει ότι δεν γράφουμε εξετάσεις στο σχολείο και πως το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να το απολαμβάνει κάθε στιγμή και τον συμβούλεψα να το δει σαν εμπειρία και θα δει πιθανόν και άλλα τέτοια αν συνεχίζει να αγαπά το ποδόσφαιρο και να δουλεύει. Του τόνιζα πάντα πως πρέπει να είναι απλά ο εαυτός του.
Οταν φτάσαμε λοιπόν στις εγκαταστάσεις της ομάδας, αν και τις είχαμε δει ήδη από φωτογραφίες, ο Χρήστος έδειχνε εντυπωσιασμένος. Που αλλού βέβαια στην Ελλάδα θα μπορούσε να δει 6 γήπεδα ποδοσφαίρου, τα μισά με φυσικό χλοοτάπητα και τα υπόλοιπα με πλαστικό τέλειας ποιότητας και βέβαια κανονικών διαστάσεων ; Ο προπονητής τον καλωσόρισε και κατόπιν κατευθύνθηκαν μαζί στα αποδυτήρια όπου τον γνώρισε στους συμπαίκτες του και αυτοί με την σειρά τους τον καλωσόρισαν και κάπου εκεί βγήκαν στο γήπεδο να κάνουν προπόνηση.
16 παιδιά παρακαλώ, δεν θα δεις τμήματα στην Ολλανδία με παιδιά πάνω από 18. Και οι 2 προπονητές της ομάδας ήταν πάντα πρόθυμοι να τον βοηθήσουν και να του εξηγήσουν την προπόνηση, το ίδιο και οι συμπαίκτες του.
Οι λιγοστοί γονείς που παρακολουθούσαν την προπόνηση, όχι πάνω από 5, έδειχναν απλά να απολαμβάνουν τα παιδιά τους και οι προπονητές μίλαγαν μαζί τους στο τέλος της προπόνησης ευχάριστα και χαμογελαστά. Κάπως έτσι συνεχίστηκαν όλες οι προπονήσεις για τον Χρήστο που έδειχνε να απολαμβάνει το παιχνίδι και την εμπειρία μιλώντας με ενθουσιασμό για αυτά που ζούσε 8 μέρες στην Ολλανδία.
Τελειώνοντας λοιπόν το ταξίδι ο Χρήστος μου λέει " συγνώμη ρε μπαμπά πού πάμε τώρα ; γιατί δεν μένουμε εδώ ; είμαι άτυχος που δεν γεννήθηκα εδώ και να έχω όλα αυτά" .
Εμεινα σιωπηλός προσπαθώντας να σκεφτώ τί πρέπει να του απαντήσω, έκανα ένα γρήγορο flash back των 8 ημερών στην Ολλανδία και ότι είχαν συμβεί και λέω μέσα μου "ναι είναι δύσκολο να είναι στην Ελλάδα όλοι χαμογελαστοί, είναι δύσκολο ο προπονητής να σου εξηγεί συνέχεια τί κάνει και γιατί, σε μιά προπονηση είναι δύσκολο τα παιδιά μιάς μεγάλης ομάδας στην Ελλάδα να σε υποδέχονται με χαρά μιάς και έχουν φροντίσει π.χ. να τα μπολιάσουν με ιδέες ότι μπορεί ο καινούριος να σου πάρει την θέση. Δεν θα βρει σίγουρα πίσω τέτοιες εγκαταστάσεις, τι να προλάβει να αλλάξει σε 8 ημέρες.
Οπότε γυρίζω και του λέω "Χρήστο είσαι τυχερός που γεννήθηκες σε μιά χώρα σαν την Ελλάδα η οποία είναι υπέροχη και ξακουστή παντού με ιστορία τεράστια και όπως είδες έναν δοκίμαζαν εδώ αυτές τις μέρες και ήταν Ελληνας, αυτό κάτι λέει από μόνο του, αλλά δυστυχώς έχουμε χάσει λίγο τον δρόμο μας και παρόλο που εμείς δημιουργήσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σταματήσαμε να έχουμε αθλητική παιδεία και κουλτούρα μένοντας πίσω στην σύγχρονη εποχή".
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΓΙΟ ΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟ
 
Σπύρος Μαραθωνίτης
Δ/ντής Ακαδημίας Απόλλωνα Αναβύσσου
Ιδιοκτήτης Soccer Promo & Οfficial Partner Target Sports